Willem Wilmink vandaag | Afstudeerserie Photographic Design (juli 2019)

Voor deze fotoserie heeft Myrthe Effing (januari, 1992) drie gedichten van Willem Wilmink vertaald naar het nu. Drie gedichten die jaren geleden zijn geschreven door de bekende dichter uit Enschede, maar tegenwoordig ook nog actueel zijn. Ze is met een 9 afgestudeerd voor de opleiding Photographic Design in Amsterdam.

In dit fotoproject zijn verschillende gedichten van Willem Wilmink vertaald naar beeld. Waaronder de gedichten Oorlog, Frekie, Tilligte vroeger, Huilen is gezond en Enschede huilt.

Willem Wilmink 


Dichter Willem Wilmink (1936-2003) werd geboren in Enschede, de stad waar hij wel uit vertrok, maar nooit achter zich liet. In de Javastraat werd hij geboren, op 25 oktober 1936, en in de Javastraat is hij overleden, op 2 augustus 2003. Een cirkel was rond. Kenmerkend was zijn eenvoudige taalgebruik, waar empathie uitsprak voor wie het minder getroffen had in de wereld en voor wie een buitenstaander durfde te zijn. Hij zag zichzelf ook als buitenstaander, omdat hem in zijn Amsterdamse jaren niet de erkenning ten deel viel die hij verdiende. Toch had hij daarnaast de neiging overal een positieve draai aan te geven. Hij stelde graag de zaken, de feiten uit het verleden en de werkelijkheid mooier voor dan ze waren. Voor zijn gevoel is hij nooit ouder geworden dan 11. Voor zijn werk als dichter en tekstschrijver heeft dit grote consequenties gehad. Hij schreef graag en veel over kinderen, voor kinderen ook, zoals zijn bijdragen aan diverse jeugdprogramma’s op televisie laten zien. Hij had grote successen met liedteksten als De oude school, Frekie en Hilversum 3 bestond nog niet. En met het aangrijpende gedicht Ben Ali Libi.

Willem Wilmink keerde in 1991 terug naar Enschede, waar Twente hem met open armen en erkenning ontving.